Проектиране на къща. Съвременната къща – поглед към световните тенденции

Съвременната къща – поглед към световните тенденции

От известно време насам се наблюдава и по нашите ширини тенденцията да се избягва централната градска част като място за живеене. В напрегнатото ежедневие, модерният българин търси своя дом на спокоен и живописен терен, където да се разтовари от проблемите и стреса, насъбрани през интензивния работен ден. Тази промяна в насоката на мислене на българите е продиктувана от тенденциите в Западна Европа и Америка, където финансово стабилните хора, живеят далеч от шума и забързаността на мегаполисите. Избират да изградят своята  къщата с поглед към съвременните и световни тенденции за проектиране на къща.

Проекти за къщи в покрайнините на големите градове се реализират, образувайки квартали и цели общества. Някои, разбира се смятат, този начин на живот за скучен и затворен, но не и собствениците на подобни съвременни къщи.

Съвременна къща- проектиране на къща от Кантора 17

Съвременна къща- проектиране на къща.

Културното напластяване в нашата история е дало и отражение върху архитектурата и интериорния дизайн на къщите. Многоликият образ на старата българска къща в различните райони на страната свидетелства за умението на предците ни да се приспособяват към регионалните дадености. Днес са малко примерите, където съжителството на архитектурни паметници със съвременни сгради е балансирано според тенденциите на старият континент.

За съжаление този миск се превръща в непривлекателна гледка, често дори скандални като краен резултат реализации с проблем още от проектирането на къщата. Именно неовладяването на този исторически богат район диктува криворазбрани визии и схващания, че колкото по-голяма и изпъкваща пред останалите е собствената ни къща, толкова по-висок е социалния ни статут в обществото.

Съвременна къща. Проектиране на къща.

Съвременна къща. Проектиране на къща.

В чужбина обаче гледат в друга насока. Проектиране на къща е момент съобразен с множество фактори. Водещи са функционалността на къщата; нейното взаимодействие с природата; с какви обеми и материали  кореспондира със заобикалящите я сгради, за да се получи завършен и хармоничен силует. Именно в това се изразява качествения проект, а не по броя орнаменти на фасадата, несъобразени със стила и предназначението на сградата.

Задълбочените проучвания относно енергийната ефективност, стремежа към нулеви емисии, употребата на естествени материали, еднопространствени помещения с много естествена светлина са само част от съвременните тенденции в жилищното строителство по света.

Съвременна визия според архитекти Бургас

Съвременна визия според архитекти Бургас

Визията на тези сгради е най-често семпла и изчистена. Сградите проектира за да се вписват в средата си посредством естествените материали, от които са направени и сякаш стават част от заобикалящата ги природа. Интерирният дизайн е съобразен с начина на живот на обитателите, както и по кое време те използват съответните помещения. Всичко това се съобразява с позицията на къщата и посоката на слънчевите лъчи.

Проектирането на такъв тип модерни и съвременни къщи е доста рядко срещано явление по нашите ширини. Причината за това са предрасъдаците на хората към новото и непознатото, липсата на традиции в строителството на точно такъв тип сгради. Съобразяването на останалите фактори и приемането, че сградата не трябва да е сама за себе си на фона на останалите и природата, а трябва да бъде част от целия ансамбъл, да допълва средата и да и придава уникален характер.

No Comments Yet.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *