Реконструкция в гр. Мелник

Къщата в Мелник има историческа стойност и е типичен пример за архитектурата в България в периода на Възраждането. Простира се на 2 етажа, като първия се е използвал за винарна изба,а втория има жилищни функции.
Основният подход към къщата е през втория етаж, който е на нивото на старата криволичеща калдаръмена улица. Главната фасада на къщата е ориентирана на югоизток. Използваните материали са характерните за района – рустикален камък и резбовано дърво. Растера на вратите и прозорците е съобразен с възрожденските традиции за хармонична фасада. Използваните орнаменти, красящи и обрамчващи прозоричните отвори, подкосите, оформлението на парапета и комина са автентични и с историческа стойност.
Целта на проекта е да запази този облик и характер на типичната мелнишка къща. Да бъде адаптирана към съвременния начин на живот не е лесна задача,тъй като човек трябва да се отнася с уважение към наследството, което сградата ни оставя. Старо и ново винаги са били в известен конфликт, но равновесието между тях е постигнато чрез внимателен подход. Всяка адаптация представлява едно пътуване във времето и ние се стараем да създадем диалога между двете епохи.

Comments are closed.