Комплекс “Западна порта” гр. София

“Проблясъци от миналото “е комплексна сграда, която се състои от културно-развлекателни помещения, офиси, магазини и хотелска част. Структурирана е на нива от по 3,5,7 и 8 етажа.

Комплексът е Г-образен. Намира се в територия богато наситена с история и културни ценности. Двете бизнес кули са символи на старата западна порта на града от времето на император Юстиниан, който е наричал Сердика своята крепост, своя Рим. Декуманус Максимус, главната улица на древния град е остта,която преминава през комплекса и накрая завършва с новопостроена църква. Главният вход към сградата е от Изток,където са концентрирани всички археологически находки, на територията на парк, където се намират също така арт галерии и музеи, а на горните нива ресторанти, офиси и панорамни тераси. По-отдалечено от културните ценности и центрове за изкуства, в северната част на парцела се намира луксозната хотелска част на 5 нива.
Задачата да се проектира комплексна сграда в такъв наситен с културни ценности район е отговорна и изискваща задълбочени проучвания, смели решения и отдаденост. Стремежът бе да се създаде сграда с неутрално влияние, което да интегрира археологическият парк и да го изведе като водещ в този ансамбъл. Използването на силно остъклените фасади олекотява обема на новите сгради и отразява заобикалящата ги историческа среда сякаш като поема ролята на огледало връщащо времето назад – проблясък от миналото.

Comments are closed.