Вилно селище в Царево

Настоящият проект представлява комплекс от свободностоящи и групирани индивидуални жилищни сгради. В парцела също е разработена обслужваща сграда, съчетаваща функциите на супермаркет, бар, ресторант и малки специализирани магазини на партерно ниво. Тези пространства могат свободно да се прекрояват в зависимост от наемателите. За удобствата на почиващите са предвидени тенис корт, басейн в непосредствена близост до обслужващата сграда и джакузи в дъното на имота.
Архитектурата на сградите е повлияна от Испания и северна Африка като стремежа цветово, обемно и с подходящи детайли е да предаде средиземноморски дух на комплекса. Сградите са изчистени с геометрични форми, ненатрапчиви стилизирани декорации основно около прозорци, врати, еркери/балкони и веранди. Парапетите на терасите са дървени с повтарящ се елемент наподобяващ хикс-връзки, който е характерен за средиземноморската архитектура. На партерните нива, покрай верандите се предвижда декоративен парапет от ковано желязо.
Композиционното решение на комплекса предлага едно разположение на сградите на достатъчно отстояние една от друга и почти в шах-матна конфигурация. По този начин не се получава засенчване и се открива една ходова линия през средата на парцела с преобладаваща зеленина и водни площи. Обслужващата сграда е разположена в най-северозападната част на парцела, за да се осигури лесен достъп до улицата и същевременно да действа като граница между обществена зона и зона за почивка (жилищна зона).

Comments are closed.