Реконструкция и реставрация гр. Бургас

Сградата паметник на културата се намира на улица „Фердинандова“. Тя е еднофамилна къща на 2 етажа с мазе, което се е използвало за винарна. Оригиналният проект е дело на знаменитият архитект Рикардо Тоскани. Kъщата е собственост на кмета на Бургас по онова време, от чиято фамилия произхождат множество знаменити личности. Сградата датира от 1909 и архитектурата е повлияна от италианския стил от този период. Множеството орнаменти, които я красят всъщност носят духа и характера на града от една минала епоха.

Основният подход към сградата е откъм улица „Фердинандова“. Стълбище води към втория етаж,който е в типичен буржуазен стил, характерен за началото на XX век със своите високи тавани и големи просторни стаи организирани около вестибюл. Самата къща е със солидни тухлени стени, автентични прозорци и врати и прекрасни декоративни гипсови елементи. Всички тези фактори допринасят за неповторимата архитектура на сградата и историческата ценност, която тя представлява.
Задачата на проекта е да се реконструира сградата и основно прилежащата и обслужваща сграда,която е строена през 50-те години на 20 век и която се намира в окаяно състояние. Чрез задълбочено изследване на конструкцята и бъдещата и реконструкция резултатите са на лице. Анализирана е и главната фасада и предписания към собственика са отправени за бъдеща реставрация.

Comments are closed.