Oсветлението у дома и на работното място

Oсветлението у дома и на работното място

Животът в наши дни е  до голяма степен свързан със затворените пространства. Мнозина от нас прекарват времето си в офиси, лаборатории, магазини и др., където изкуственото осветление създава пространства и понякога напълно ги трансформира. Доказано е от психолози, че неподходящо осветеното пространство може да допринесе за лошото настроение и цялостно не-доброто емоционално състояние на обитателите. Именно поради тези причини е от изключително значение при проектирането на осветлението да се вземат под внимание формата на помещението, какви дейности ще се извършват там и цялостната идея на интериора. Внимателното планиране от проектанта по електрическа част съвместно с архитекта на интериорния дизайн води до желаните резултати.

архитекти Бургас

Осветителни тела

Източник: www.dornob.com

Как точно се определя дали осветлението в интериора е изпълнен балансирано зависи най-вече от професионалния проект и качествените материали. В съвременният дом или офис естетическите качества на осветителните тела са от голямо значение. Независимо от тях осветлението е успешно проектирано когато не натоварва погледа на работното място, а у дома придава усещане за спокойствие и отмора. Не на последно място днес се обръща изключително внимание на енерго-ефективните характеристики на осветителните тела и материали. Пример за интелегентна система за управление на осветлението е ILCO (Intelligent Light Controller).

Източник: www.microchip.com

Посредством системата „ILCO“, която се използва предимно за конферентни зали и места, където се събират много хора могат да се контролират ръчно или автоматично чрез компютър множество процеси. Системата например самостоятелно контролира количеството светлина в помещението. Когато естествената светлина започне да намалява, контрольора автоматично увеличава изкуственото осветление, което не води до рязка промяна и по този начин за присъстващите прехода към изцяло изкуствена светлина не е толкова рязък. Основните предимства на системата са именно предварителното програмиране по часове, местоположението, броя на лампите и интензитета им. Лесният интерфейс е удоволствие за потребителя и спестява до 75% от ток. Подобна система може да се използва както в обществени и бизнес сгради, така и за дома, където квалифицирани проектанти я интегрират в интериора на жилището.

Comments are closed.